Terug naar nieuws

Boer Lennart pakt stikstofprobleem aan: poep en plas van koeien scheiden

Nieuwkoop - Verschillende boeren uit het Groene Hart hebben een idee bedacht om het stikstofprobleem aan te pakken op een betaalbare manier. De melkveehouders willen hun stallen moderniseren zodat urine en poep van de koeien gescheiden worden, waardoor er minder stikstofuitstoot plaatsvindt. De modernisering kost echter geld en om dat te kunnen betalen willen de boeren de vrijgekomen stikstofruimte 'verhuren'.

Een boerenbedrijf mag maar een bepaalde hoeveelheid stikstof per jaar uitstoten. Als ze onder die maximale uitstoot blijven, hebben ze een percentage over dat ze niet hebben gebruikt. Dat percentage willen ze verhuren aan andere bedrijven die boven het wettelijk gestelde maximum komen. Die bedrijven kunnen op die manier meer uitstoten, dan ze eigenlijk wettelijk mogen.

Een van de boeren die meewerkt aan het plan is Lennart Streng uit Bodegraven. Het gezamenlijk opslaan van poep en urine veroorzaakt een chemisch proces waarbij veel ammoniak vrijkomt. Maar bij Streng loopt de urine van koeien naar een kelder onder de stal en wordt de poep met een schuif verzameld. De G6 vloer van Swaans Beton ligt hier aan de basis. Buiten wordt de mest afgesloten opgeslagen, zodat de ammoniak niet in de buitenlucht verdwijnt. 'Die koe is de helft in zijn stikstofuitstoot naar beneden gaan', vertelt Streng tegen de NOS.

Andere sectoren helpen
Streng heeft voor deze oplossing dus zijn stal moeten verbouwen en dat is voor veel boeren te duur. Ze hebben daarom bedacht dat anderen meebetalen. Doordat de boeren minder uitstoten ontstaat er stikstofruimte. Een deel daarvan wordt ingeleverd om de druk op de natuur te verlagen. De rest wordt verhuurd.

Door de vrijgekomen ruimte te verhuren, worden andere sectoren die nu niet kunnen uitbreiden geholpen, zoals bouwbedrijven, de Rotterdamse Haven en Schiphol. Met de pilot willen de boeren een alternatief bieden voor de opkoopregelingen van de overheid, waarbij boeren voor honderden miljoenen worden uitgekocht. Veel boeren zijn tegen de opkoopregeling, omdat die hun voortbestaan en groei zou beperken.

Innovatie uitlokken
'Het plan gaat het stikstofprobleem niet oplossen, maar het is wel een mooie aanvulling', zegt stikstofdeskundige Gerard Migchels van de Wageningen Universiteit . 'De kern is dat ze op korte termijn helpen om met het verdienmodel de problemen op te lossen in de bouw, maar ook innovatie uitlokken waar andere boeren ook plezier van kunnen hebben.'

Minister Carola Schouten van Landbouw houdt vooralsnog vast aan de opkoop- en stimuleringsregelingen. Over twee weken bezoekt Schouten de regio. Dan hopen de initiatiefnemers dat de laatste struikelblokken uit de weg worden geruimd.

Kijk naar het gehele artikel via deze link.

Terug naar nieuws